Nagual Logo
Home
 • Slatina 650/”Gala Laureaţilor – Gala Superlativelor”: Cei mai buni dintre cei buni

  Reprezentantii municipalitatii au acordat diplome de merit mai multor persoane si institutii pentru activitati remarcabile in viata comunitatii.
 • Dincolo de aparențe

  Finantare nerambursabilă în sumă de 18.900 ron din partea Metropolitan Life cu sprijinul United Way România
 • Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!

  Asociatia NAGUAL beneficiaza de o finantare nerambursabila de 90 000 ron de la bugetul local al Municipiului Slatina pentru proiectul „Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!”
 • Selectie copii terapie ABA

  Asociatia Nagual, cu sprjinul financiar al Club Rotary Slatina va oferi gratuit, timp de 10 luni, 24 ore lunar de terapie comportamentală aplicată la 2 copii diagnosticati cu autism.
 • Cercul Sigurantei

  Primul program de educație parentală acreditat internațional
 • Tarife

 • Anunt angajare aprilie 2019

  Asociatia NAGUAL anunta scoaterea la concurs a unui post de psiholog
 • Liga Solidaritatii

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Asociaţia Pitic Sport, a organizat evenimentul sportiv cu scop caritabil „Liga Solidarităţii”.
 • Turneu caritabil de tenis

  Asociatia NAGUAL a organizat cu sprijinul SCADT SPORTS, în perioada 31 mai - 4 iunie 2012 un turneu caritabil de tenis în localitatea Slatina, judeţul Olt.
 • Cat de bine iti cunosti copilul?

  Programul „Cat de bine iti cunosti copilul?” demarat la nivelul județului Olt este prima initiativă care urmarește atat implementarea unor proceduri cu rol de preventie in sfera sanatatii mintale cat si de detectie timpurie a unor disfunctionalitati de natura psihologica.
 • Evaluare psihologică

  Ce teste folosim
 • Curs formare “Eu şi copilul meu”

  Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova a organizat la Slatina, în perioada 19 – 23 septembrie, în colaborare cu Asociaţia NAGUAL, cursul de formare continuă „Eu şi Copilul Meu”. Cursul s-a adresat psihologilor cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică şi educaţională.
 • Centru Integrat de Intervenţie

  Asociaţia NAGUAL a finalizat activitatea de construcţie şi amenajare interioara a Centrului Integrat de Intervenţie
 • Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!

  Asociaţia NAGUAL beneficiază de o finanţare nerambursabilă de la bugetul local al Municipiului Slatina pentru proiectul „Autismul vorbeşte, e timpul să asculţi!”.
 • Set poze "Secvente"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Ce este gresit"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Fise pentru colorat"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Emotii"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Partile corpului"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Abordari teoretice si practice in reintegrarea sociala a persoanelor defavorizate

  Asociaţia NAGUAL organizează marti, 11 octombrie 2011, începând cu ora 10, Simpozionul Naţional cu tema „ABORDĂRI TEORETICE ŞI PRACTICE ÎN REINTEGRAREA SOCIALĂ A PERSOANELOR DEFAVORIZATE” în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Olt.
 • Formare proiect "Educatia este calea spre raspunsul la toate intrebarile"

  Asociaţia NAGUAL este partener naţional în cadrul proiectului strategic „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investeşte în oameni”.
 • Formare proiect "A new chance" - O noua sansa

  Asociaţia NAGUAL desfăsoară începând cu luna decembrie 2010 proiectul „A new chance” – O nouă şansă. Acesta are în vedere una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea românească şi anume incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
 • Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, a organizat în data de 1 aprilie 2011 o serie de evenimente în cadrul campaniei „Light it up blue” care s-a desfăşurat la nivel global şi prin care s-a dorit conştientizarea autismului şi atragerea atenţiei asupra zilei de 2 aprilie (Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului).
 • Povestea Crăciunului în Suflet de Copil

  În data de 15 decembrie 2010 a avut loc evenimentul caritabil „Povestea Crăciunului în Suflet de Copil”, organizat de către Asociaţia NAGUAL în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, Palatul Copiilor „Adrian Băran”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii.
 • Cupa Bancarilor la Fotbal - 2010

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Primăria Slatina, a organizat prima ediţie judeţeană a evenimentului sportiv cu scop caritabil „Cupa bancarilor la fotbal”.
 • VESI - Volunteering in Europe and Social Inclusion

  Proiect international care promoveaza voluntariatul in vederea incluziunii sociale a copiilor cu dizabilitati
 • O noua sansa

  Asociatia NAGUAL desfasoara incepand cu luna decembrie 2010 proiectul "A new chance" - O noua sansa. Acesta are în vedere una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea românească şi anume incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
 • Centru educativ multifuncţional

  Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie pentru copiii cu CES în vederea prevenirii eşecului şi abandonului şcolar prin înfiinţarea unui centru educativ multifuncţional.
 • Dezvoltarea inteligenţei emoţionale prin educaţie raţional-emotivă şi comportamentală

  Asociaţia Nagual îşi propune să ajute elevii în a-şi îmbunătăţi abilităţile de gândire critică şi, implicit, de a-şi optimiza sentimentul de autoeficacitate care îi ajută în stabilirea traseului lor vocaţional. La toate acestea, se adaugă utilitatea profilactic-curativă pe care educaţia emoţională o are într-o societate ce necesită atitudine morală.
 • Eveniment caritabil "Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte"

  În data de 12 decembrie 2009 a avut loc prima ediţie a evenimentului caritabil anual „Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte” organizat de către Asociaţia NAGUAL. Acesta s-a desfăşurat în incinta hotelului Zytto din Slatina.
 • Inaugurare Centru de Zi

  În februarie 2009 a fost inaugurat primul Centru de Zi destinat evaluării şi intervenţiei la copiii cu elemente de spectru autist si tuluburare hiperchinetică.
 • Demarare campanie strangere de fonduri

  Prin această campanie se doreşte colectarea sumei necesare pentru a începe lucrările de amenjare a spaţiilor prevăzute pentru activităţile cu beneficiarii asociaţiei, pentru creşterea vizibilităţii organizaţiei şi pentru informare.
 • Abandonul şcolar, combătut cu bani europeni

  În cadrul proiectului „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, derulat de ISJ Olt în parteneriat cu Asociaţia Nagual, CJ Olt şi Casa Corpului Didactic, 80 de cadre didactice sunt pregătite pentru a acţiona împotriva abandonului şcolar.
 • Se aprind luminile albastre la Slatina, pentru copiii cu autism

  Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului nu trece neobservată la Slatina. Pe1 şi 2 aprilie, Asociaţia Nagual organizează o serie de evenimente pentru copiii cu autism.
 • Prefectura Olt, iluminată în albastru pentru copiii cu autism

  Week-end-ul acesta, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului - 2 aprilie, Asociaţia Nagual va organiza o serie de evenimente menite să construiască o punte între autism şi normalitate.
 • Poveşti, prăjituri magice şi licitaţie publică de brazi în faţa Prefecturii

  Asociaţia Nagual a organizat, ieri, o licitaţie de brazi între orele 17.00 şi 19.00 pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului Olt, urmată de o şezătoare cu poveşti şi prăjituri magice la Biblioteca Judeţeană Olt, în care au fost implicate Şcoala nr. 3 şi toate liceele din Slatina.
 • Slatina: Tudor Gheorghe canta gratis pentru copiii autisti

  Tudor Gheorghe, vedetele de televiziune Răzvan şi Dani şi ansamblul folcloric Doina Oltului au acceptat invitaţia Asociaţiei Nagual din Slatina şi vor veni gratis la spectacolul caritabil „Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte”.
 • „Nagual“ întinde mâna persoanelor cu probleme de sănătate mintală

  „Până acum nu am vorbit de asociaţia noastră pentru că am vrut mai întâi să arătăm că ne-am apucat de lucru şi cât de serioasă este munca noastră"
Susţine proiectul Nagual
Codul Etic al Membrilor si Voluntarilor

Membrii si voluntarii asociatiei vor avea permanent in atentie faptul ca orice persoana are dreptul sa-i fie apreciata valoarea innascuta de fiinta umana si ca aceasta valoare nu este sporita sau diminuata de cultura, nationalitate, etnie, culoare sau rasa, religie, sex sau orientare sexuala, statut marital, abilitati fizice sau intelectuale, varsta, statut socio-economic sau orice alta caracteristica personala, conditie sau statut.

PRINCIPIUL I

I. RESPECTAREA DREPTURILOR ŞI DEMNITĂŢII ORICĂREI PERSOANE.

Membrii şi voluntarii asociaţiei vor avea permanent în atenţie faptul că orice persoană are dreptul să-i fie apreciată valoarea înnăscută de fiinţă umană şi că această valoare nu este sporită sau diminuata de cultură, naţionalitate, etnie, culoare sau rasă, religie, sex sau orientare sexuală, statut marital, abilităţi fizice sau intelectuale, vârstă, statut socio-economic sau orice altă caracteristică personală, condiţie sau statut.

 

Aderarea la acest principiu presupune respectarea următoarelor reguli:

Art. I.1 Membrii şi voluntarii asociaţiei îşi desfăşoară activitatea, manifestând respect faţă de trăirile, experienţele, cunoştinţele, valorile, ideile, opiniile şi opţiunile celorlalţi.

Art. I.2 Membrii şi voluntarii asociaţiei nu se angajează public în prejudicierea imaginii beneficiarilor şi familiilor acestora şi nu vor manifesta inechitate pe criterii de cultură, naţionalitate, etnie, rasă, religie, sex, orientare sexuală şi nici nu se angajează în remarci sau comportamente ce aduc prejudicii demnităţii celorlalţi.

Art. I.3 Membrii şi voluntarii asociaţiei vor utiliza un limbaj ce exprimă respectul faţă de demnitatea celorlalţi atât în comunicarea scrisă cât şi în cea orală.

Art. I.4 Membrii şi voluntarii asociaţiei evită ori refuză să participe la activităţi şi practici ce nu respectă drepturile legale, civile ori morale ale celorlalţi.

Art. I.5 Membrii şi voluntarii asociaţiei vor refuza să consilieze, să educe ori să furnizeze informaţii oricărei persoane care, după opinia lor, va utiliza cunoştinţele şi îndemânarea dobândită pentru a viola drepturile fundamentale ale omului.

Art. I.6 Membrii şi voluntarii asociaţiei respectă drepturile celor care beneficiaza de serviciile asociaţiei, participanţilor la cercetare, angajaţilor şi altora, protejând astfel propria lor demnitate.

Art. I.7 Membrii şi voluntarii asociaţiei se vor asigura că, sub nici o formă, consimţământul informat al clientului/participantului nu este dat în condiţii de coercitie sau sub presiune.

Art. I.8 Membrii şi voluntarii asociaţiei vor avea grijă ca, în furnizarea serviciilor ori în activitatea de cercetare ştiinţifică, să nu violeze spaţiul privat personal sau cultural al beneficiarului / subiectului, fără o permisiune scrisă din partea acestuia.

Art. I.9 Activitatea membrilor şi voluntarilor asociaţiei nu trebuie să prejudicieze dreptul sacru la demnitate umana şi nici dreptul persoanei la propria imagine.

 

PRINCIPIUL II

II. RESPONSABILITATE PROFESIONALĂ ŞI SOCIALĂ

 Membrii şi voluntarii manifestă o maximă responsabilitate pentru starea de bine a oricărui individ, familiei, grupului ori comunităţii care apelează la serviciile asociaţiei. Această preocupare include atât pe cei direct cât şi pe cei indirect implicaţi în activităţile lor, prioritate având cei direct implicati.

 

Aderarea la acest principiu presupune respectarea următoarelor reguli:

Art. II.1 Membrii şi voluntarii vor proteja şi promova starea de bine şi vor evita provocarea de daune beneficiarilor, participanţilor la cercetare, colegilor de profesie şi a celorlalţi, asumându-şi cu responsabilitate consecinţele propriilor lor acţiuni.

Art. II.2 Membrii şi voluntarii vor respecta dreptul persoanei de a sista, fără nici o justificare, participarea sa la serviciul furnizat, în calitate de beneficiar, sau la activităţi de cercetare ştiinţifică, în calitate de subiect.

Art. II.3 Membrii şi voluntarii vor refuza să îndrume, să instruiască ori să furnizeze informaţii celor care, după judecata lor, vor putea utiliza greşit cunoştinţele şi deprinderile, voluntar sau involuntar, în dauna celorlalţi.

Art. II.4 Membrii şi voluntarii nu vor delega activităţi spre persoane care nu au competenţele necesare pentru acele activităţi.

Art. II.5 Membrii şi voluntarii vor respecta legile şi reglementările societăţii, comunităţii în care activează.

Art. II.6 Membrii şi voluntarii nu vor contribui şi nu se vor angaja în cercetare sau orice alt tip de activitate care contravine normelor umanitare internaţionale.

Art. II.7 În cadrul lor de competenţă profesională, membrii şi voluntarii vor decide alegerea şi aplicarea celor mai potrivite metode şi tehnici. Ei răspund personal de alegerile şi consecinţele directe ale acţiunilor lor în funcţie de atestarea profesională primită.

Art. II.8 Membrii şi voluntarii  se vor consulta şi cu alţi specialişti sau cu diverse instituţii  pentru a promova starea de bine a individului şi societăţii.

 

PRINCIPIUL III

III. INTEGRITATE PROFESIONALĂ

 Membrii şi voluntarii vor cauta să manifeste cel mai  înalt grad de integritate morală şi profesională în toate relaţiile lor. Este de datoria fiecăruia să prezinte onest pregătirea şi calificările sale oriunde se află în relaţii profesionale şi de asemenea să nu permită  sau să tolereze practicile incorecte şi discriminatorii.

 

Aderarea la acest principiu presupune respectarea următoarelor reguli:

Art. III.1 Membrii şi voluntarii vor prezenta într-o manieră onestă domeniile de specialitate în care sunt atestaţi, competenţele, afilierile şi experienţa profesională, nefiind acceptate nici un fel de distorsiuni, omisiuni sau false prezentări în acest sens.

Art. III.2 Membrii şi voluntarii nu practică, nu îngăduie, nu instigă, nu colaborează şi nu consimt sau facilitează nici o formă de discriminare.

Art. III.3 Membrii şi voluntarii vor onora toate promisiunile şi angajamentele asumate prin orice tip de convenţie. Dacă apar situaţii de forţă majoră, membrii şi voluntarii vor informa şi vor oferi explicaţii complete şi sincere părţilor implicate.

Art. III.4 Membrii şi voluntarii vor promova acurateţea, obiectivitatea, onestitatea şi buna-credinţă în activităţile lor profesionale. În aceste activităţi nu vor fura, înşela, şi nu se vor angaja în fraudă, eludări, subterfugii sau denaturări intenţionate ale faptelor.

Art. III.5 Membrii şi voluntarii vor evita orice imixtiuni care afectează calitatea actului profesional, fie că e vorba de interese personale, politice, de afaceri sau de alt tip.

Art. III.6 Membrii şi voluntarii vor evita să ofere recompense exagerate pentru a motiva un individ sau un grup să participe într-o activitate care implică riscuri majore şi previzibile.

Art. III.7 Membrii şi voluntarii vor evita relaţiile multiple ( cu beneficiarii, subiecţii, angajaţii sau alte persoane ) şi alte situaţii care pot prezenta un conflict de interese sau care pot reduce capacitatea lor de a fi obiectivi şi imparţiali.

Art. III.8 Membrii şi voluntarii vor evita să participe la activităţi care pot cauza daune imaginii asociaţiei.

Art. III.9 Membrii şi voluntarii vor fi reflexivi, deschişi şi conştienţi de limitele lor personale şi profesionale.

Art. III.10 Membrii şi voluntarii nu vor contribui, fie singuri, fie în colaborare cu alţii, la nici un fel de practici care pot viola libertatea individuală sau integritatea fizică sau psihologică a oricărei persoane.  

 

IV. STANDARDE DE COMPETENŢĂ

Art. IV.1 Membrii şi voluntarii au obligaţia să-şi cunoască foarte bine limitele de competenţă în oferirea de servicii sau în activitatea de cercetare.

Art. IV.2 Pe toată durata activării în cadrul asociaţiei, membrii şi voluntarii sunt datori să acţioneze în vederea formării şi practicării la standarde cât mai înalte a propriilor competenţe profesionale.

Art. IV.3 Membrii şi voluntarii se vor angaja numai în acele activităţi profesionale pentru care au cunoştinţele, aptitudinile, atitudinile, experienţa şi atestarea necesare.

Art. IV.4 Membrii şi voluntarii nu vor prezenta fals limitele competenţei lor şi nu vor prezenta pregătirea sau formarea lor într-un mod care să le favorizeze nemeritat poziţia sau imaginea publică,  indiferent de tipul de activitate profesională desfăşurată.

Art. IV.5 Atunci când membrii şi voluntarii urmează să desfăşoare diverse servicii sau cercetări dincolo de limitele de competenţă aceştia vor căuta să obţină cât mai rapid competenţa necesară (care va presupune, dupa caz, studiu, evaluare şi supervizare) şi numai apoi se vor angaja în desfăşurarea activităţilor vizate.

Art. IV.6 În exercitarea profesiei, atunci când membrii şi voluntarii constată că ajung într-un impas profesional sau sunt în postura de a-şi depăşi limitele de competenţă, vor consulta colegii sau coordonatorul de program.

Art. IV.7 Membrii şi voluntarii au obligaţia de a fi conştienţi de limitele procedurilor folosite, indiferent de tipul de activitate. Ei vor avea grijă ca furnizarea serviciilor, cercetarea ştiinţifică, prezentarea rezultatelor concluziilor să fie făcută cu maximă obiectivitate, evitând orice tendinţă de prezentare parţiala sau cu tentă subiectivă.

Art. IV.8 Coordonatorii de programe sau proiecte care deleagă activităţi profesionale spre angajaţi sau voluntari  vor lua toate măsurile pentru a evita încălcarea standardelor de competenţă ale prezentului Cod.

Art. IV.9 Atunci când membrii şi voluntarii realizează că din motive de sănătate ori din cauza unor probleme personale nu mai pot să ofere în condiţii de competenţă o anumită activitate profesională, aceştia vor cere sprijin şi asistenţă profesională pentru a decide dacă trebuie să-şi limiteze, suspende sau să încheie respectiva activitate profesională.

 

V. STANDARDE CU PRIVIRE LA RELAŢIILE UMANE

Art. V.1 În relaţiile lor profesionale, membrii şi voluntarii vor manifesta preocupare faţă de beneficiari, participanţi la cercetare şi / sau angajaţi, căutând să nu producă acestora daune sau suferinţă, iar dacă acestea sunt inevitabile le vor minimiza pe cât posibil.

Art. V.2 Membrii şi voluntarii nu se vor angaja sub nici un motiv într-o formă sau alta de hărţuire fie că aceasta este sexuală, emoţională, verbală sau nonverbală.

Art. V.3 Membrii şi voluntarii nu se vor angaja în comportamente de defăimare sau de abuz (fizic, sexual, emoţional, verbal sau spiritual) faţă de persoanele cu care vin în contact în timpul activităţii lor profesionale.

Art. V.4 Membrii şi voluntarii vor evita pe cât posibil relaţiile multiple, adică relaţiile în care îndeplinesc simultan mai multe roluri într-un context profesional.

Art. V.5 Membrii şi voluntarii nu vor exploata şi nu vor profita, sub nici o formă, de persoanele faţă de care, prin profesie sau pozitie, manifestă un ascendent de autoritate (beneficiari, participanţi la cercetare, angajaţi). Orice formă de exploatare sau abuz de autoritate este strict interzisă.

Art. V.6 Membrii şi voluntarii vor avea grijă să permită participarea activă şi deplină a celorlalţi la deciziile care îi afectează direct, respectând dorinţele justificate şi valorificând opiniile acestora, ori de câte ori este posibil.

Art. V.7 Membrii şi voluntarii se vor abtine de la intrarea într-un rol profesional atunci când din motive de ordin personal, ştiinţific, legal, profesional, financiar: (1) poate fi afectată obiectivitatea, competenţa sau eficienţa activităţii lor profesionale (2) faţă de beneficiari / subiecţi există riscul exploatării sau producerii unor daune.

Art. V.8 Înainte de începerea oricărui tip de serviciu sau activitate (evaluare, terapie, consiliere, etc.) membrii şi voluntarii vor obţine consimţământul informat din partea tuturor persoanelor independente sau parţial dependent implicate, excepţie făcând circumstanţele în care există nevoi urgente (de ex. tentative sau acţiuni suicidare). În astfel de circumstante, membrii şi voluntarii vor continua să acţioneze, cu asentimentul persoanei, dar vor căuta să obţină cât se poate de repede consimţământul informat.

Art. V.9 Membrii şi voluntarii se vor asigura că în procesul de obţinere a consimţământului informat următoarele puncte au fost înţelese: scopul şi natura activităţii; responsabilităţile mutuale; beneficiile şi riscurile; alternativele; circumstanţele unei încetări a acţiunii; opţiunea de a refuza sau de a se retrage în orice moment, fără a suferi vreun prejudiciu; perioada de timp în care e valabil consimţământul; modul în care se poate retrage consimţământul dacă se doreşte acest lucru.

Art. V.10 În cazul în care, persoana care urmează să beneficieze de un serviciu este în imposibilitatea de a-şi da consimţământul, se acceptă obţinerea acestuia de la o persoană apropiată acesteia care poate să-i apere interesele în mod legal sau de la o persoană autorizată care, conform legii, este în măsură să o reprezinte.

Art. V.11 Dacă din motive de boală sau datorită unor evenimente survenite în viaţa membrilor şi / sau voluntarilor aceştia nu mai pot continua oferirea serviciului în bune condiţii, vor depune toate eforturile pentru a se asigura de continuitatea serviciului oferit, îndrumând beneficiarii spre alţi colegi de profesie cu competenţa necesară şi pe cât posibil cu consimţământul beneficiarului.

Art. V.12 Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, de urgenţă (perturbări ale funcţionării psihice, în termenii pericolului iminent, care necesită intervenţie imediată), membrii şi voluntarii vor acţiona respectând dreptul beneficiarului de a refuza sau a opri prestarea unui serviciu.

 

VI. STANDARDE DE CONFIDENŢIALITATE

Art. VI.1 Relaţia dintre membrii sau voluntarii asociaţiei şi beneficiarii serviciilor lor este adesea o relaţie foarte sensibilă ce necesită realizarea unei alianţe pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii profesionale, motiv pentru care confidenţialitatea este obligatorie. Atunci când din motive ce nu pot fi evitate, ei nu mai pot păstra confidenţialitatea, aceştia vor înceta să mai ofere serviciul respectiv.

Art. VI.2 Membrii şi voluntarii vor proteja confidenţialitatea tuturor informaţiilor adunate în timpul activităţilor lor profesionale şi se vor abţine de la dezvăluirea informaţiilor pe care le deţin despre colegi, beneficiarii colegilor şi membrii organizaţiilor, excepţie făcând situaţiile: pentru protecţia sănătăţii publice, pentru prevenirea unui pericol iminent, pentru prevenirea săvârşirii unei fapte penale sau pentru împiedicarea producerii rezultatului unei asemenea fapte ori pentru înlăturarea urmărilor prejudiciabile ale unei asemenea fapte. Divulgarea, de către membri şi voluntari, a unor date care le-au fost încredinţate sau de care au luat cunoştinţă în virtutea profesiei, dacă aceasta este de natura a încălca clauza de confidenţialitate, este interzisă.

Art. VI.3 Membrii şi voluntarii clarifică ce măsuri se vor lua pentru protejarea confidenţialităţii şi ce responsabilităţi familiale, de grup ori comunitare au pentru protejarea confidenţialităţii, atunci când desfăşoară activităţi de cercetare sau oferă servicii. Înainte de primirea consimţământului membrii şi voluntarii vor informa beneficiarul cu privire la limitele confidenţialităţii şi condiţiile în care acesta poate fi încălcat, precum şi asupra utilizării posibile a informaţiilor rezultate în urma activităţii sale.

Art. VI.4 Membrii şi voluntarii pot împărtăşi informaţiile confidenţiale cu alţii numai cu consimţământul celor vizaţi ori de o aşa manieră încât cei vizaţi să nu poată fi identificaţi, excepţie făcând situaţiile justificate de lege sau în circumstanţe de iminenta sau posibila vătămare fizică sau crimă.

Art. VI.5 În cazul în care cu acelaşi beneficiar lucrează doi membri şi / sau voluntari în acelaşi timp, aceştia vor colabora pe cât posibil, fără restricţii de confidenţialitate, excepţie făcând situaţia în care există o opoziţie clară din partea beneficiarului în acest sens. De asemenea personalul auxiliar va păstra confidenţialitatea informaţiilor la care are acces prin natura activităţilor sale.

Art. VI.6 Rezultatele, documentările şi notiţele membrilor şi / sau voluntarilor pot fi folosite numai într-o formulă care păstrează cu rigurozitate anonimatul.

Art. VI.7 În cazul în care există terţi implicaţi în activitatea profesională a membrilor şi / sau voluntarilor, aceştia vor clarifica cu părţile implicate limitele confidenţialităţii, condiţiile de păstrare a confidenţialităţii şi nu vor da curs nici unei solicitări, venite de la o terţă parte în dezvăluirea de informaţii confidenţiale, decât în condiţiile respectării legii şi limitelor confidenţialităţii.

 

VII. STANDARDE DE CONDUITĂ COLEGIALĂ

Art. VII.1 Membrii şi voluntarii vor manifesta faţă de colegii lor de profesie onestitate, corectitudine, loialitate şi solidaritate, conduitele lor fiind în acord cu standardele profesionale.

Art. VII.2 Membrii şi voluntarii vor manifesta respect faţă de colegii lor de profesie şi nu vor exprima critici nefondate şi etichetări la adresa activităţii lor profesionale.

Art. VII.3 Membrii şi voluntarii nu vor acţiona, sub nici o formă, în manieră denigratoare la adresa colegilor de profesie şi nu vor împiedica beneficiarii să se folosească de serviciile lor, dacă nu există un motiv serios şi cu implicaţii etice în acest sens.

Art. VII.4 Atunci când există o intenţie justificată de încetare a serviciului oferit beneficiarului şi de îndrumare a acestuia spre un alt coleg de profesie, membrii şi voluntarii vor menţine un contact suportiv şi responsabil faţă de beneficiar până când acel coleg îşi asumă continuarea serviciului în cauză.

Art. VII.5 În cazul în care membrii şi / sau voluntarii constată că există abateri ale unui coleg de la normele prezentului Cod, vor manifesta preocupare faţă de violarea de către acesta a standardelor sau principiilor etice, vor atrage atenţia acelui coleg asupra conduitei neadecvate cu maximă discreţie şi colegialitate şi se vor adresa conducerii asociaţiei doar în cazul în care comportamentul non-etic persistă.

Art. VII.6 Membrii şi voluntarii vor căuta să sprijine pe cât posibil eforturile profesionale ale colegilor în limita disponibilităţilor participative şi a timpului disponibil.

 

VIII. STANDARDE DE ÎNREGISTRARE, PRELUCRARE ŞI PĂSTRARE A DATELOR

Art. VIII.1 Membrii şi voluntarii trebuie să obţină permisiunea beneficiarilor / subiecţilor sau a reprezentanţilor lor legali înainte de a efectua înregistrări audio, video sau scrise în timpul furnizării serviciilor sau în cercetare.

Art. VIII.2 Membrii şi voluntarii vor colecta numai acele date care sunt relevante pentru serviciul oferit şi vor lua toate măsurile pentru a proteja aceste informaţii.

Art. VIII.3 Membrii şi voluntarii se vor asigura că înregistrările asupra cărora au control rămân identificabile numai atât timp cât sunt necesare pentru scopul pentru care au fost realizate şi prezintă ca anonimă ori distruge orice înregistrare aflată sub controlul lor şi care nu mai e nevoie să fie identificabilă personal.

Art. VIII.4 Datele colectate şi înregistrate pot fi transferate către membrii şi voluntarii care preiau beneficiarii, consultate şi utilizate de colegi de profesie indiferent de forma de atestare, dacă persoanele vizate şi-au dat în mod neechivoc consimţământul, iar acest consimţământ nu a fost retras.

 

IX. DISPOZIŢII FINALE

Art. IX.1 Membrii şi voluntarii au responsabilitatea de a cunoaşte şi de a aplica prevederile acestui Cod. Orice fapte săvârşite în legătură cu profesia care contravin prevederilor prezentului Cod, angajează răspunderea disciplinară a membrilor şi voluntarilor.

Art. IX.2 Pentru a menţine relevantă şi actualitatea codului, acesta va fi revizuit după o perioadă de 2 ani sau atunci când situaţia o impune.

Alegeti alta limba:
Cumpara din magazinul nostru:
 
asociatianagual.ro pe Facebook
© Copyright Asociaţia Nagual. Ne puteţi contact aici
Powered by ciokix API