Nagual Logo
Home
 • Slatina 650/”Gala Laureaţilor – Gala Superlativelor”: Cei mai buni dintre cei buni

  Reprezentantii municipalitatii au acordat diplome de merit mai multor persoane si institutii pentru activitati remarcabile in viata comunitatii.
 • Dincolo de aparențe

  Finantare nerambursabilă în sumă de 18.900 ron din partea Metropolitan Life cu sprijinul United Way România
 • Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!

  Asociatia NAGUAL beneficiaza de o finantare nerambursabila de 90 000 ron de la bugetul local al Municipiului Slatina pentru proiectul „Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!”
 • Selectie copii terapie ABA

  Asociatia Nagual, cu sprjinul financiar al Club Rotary Slatina va oferi gratuit, timp de 10 luni, 24 ore lunar de terapie comportamentală aplicată la 2 copii diagnosticati cu autism.
 • Cercul Sigurantei

  Primul program de educație parentală acreditat internațional
 • Tarife

 • Anunt angajare aprilie 2019

  Asociatia NAGUAL anunta scoaterea la concurs a unui post de psiholog
 • Liga Solidaritatii

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Asociaţia Pitic Sport, a organizat evenimentul sportiv cu scop caritabil „Liga Solidarităţii”.
 • Turneu caritabil de tenis

  Asociatia NAGUAL a organizat cu sprijinul SCADT SPORTS, în perioada 31 mai - 4 iunie 2012 un turneu caritabil de tenis în localitatea Slatina, judeţul Olt.
 • Cat de bine iti cunosti copilul?

  Programul „Cat de bine iti cunosti copilul?” demarat la nivelul județului Olt este prima initiativă care urmarește atat implementarea unor proceduri cu rol de preventie in sfera sanatatii mintale cat si de detectie timpurie a unor disfunctionalitati de natura psihologica.
 • Evaluare psihologică

  Ce teste folosim
 • Curs formare “Eu şi copilul meu”

  Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova a organizat la Slatina, în perioada 19 – 23 septembrie, în colaborare cu Asociaţia NAGUAL, cursul de formare continuă „Eu şi Copilul Meu”. Cursul s-a adresat psihologilor cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică şi educaţională.
 • Centru Integrat de Intervenţie

  Asociaţia NAGUAL a finalizat activitatea de construcţie şi amenajare interioara a Centrului Integrat de Intervenţie
 • Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!

  Asociaţia NAGUAL beneficiază de o finanţare nerambursabilă de la bugetul local al Municipiului Slatina pentru proiectul „Autismul vorbeşte, e timpul să asculţi!”.
 • Set poze "Secvente"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Ce este gresit"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Fise pentru colorat"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Emotii"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Set poze "Partile corpului"

  Se pot utiliza in activitatile de interventie la copiii cu autism sau elemente de spectru autist, intarziere de limbaj, ADHD, retard mintal usor si moderat
 • Abordari teoretice si practice in reintegrarea sociala a persoanelor defavorizate

  Asociaţia NAGUAL organizează marti, 11 octombrie 2011, începând cu ora 10, Simpozionul Naţional cu tema „ABORDĂRI TEORETICE ŞI PRACTICE ÎN REINTEGRAREA SOCIALĂ A PERSOANELOR DEFAVORIZATE” în sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Olt.
 • Formare proiect "Educatia este calea spre raspunsul la toate intrebarile"

  Asociaţia NAGUAL este partener naţional în cadrul proiectului strategic „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investeşte în oameni”.
 • Formare proiect "A new chance" - O noua sansa

  Asociaţia NAGUAL desfăsoară începând cu luna decembrie 2010 proiectul „A new chance” – O nouă şansă. Acesta are în vedere una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea românească şi anume incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
 • Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, a organizat în data de 1 aprilie 2011 o serie de evenimente în cadrul campaniei „Light it up blue” care s-a desfăşurat la nivel global şi prin care s-a dorit conştientizarea autismului şi atragerea atenţiei asupra zilei de 2 aprilie (Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului).
 • Povestea Crăciunului în Suflet de Copil

  În data de 15 decembrie 2010 a avut loc evenimentul caritabil „Povestea Crăciunului în Suflet de Copil”, organizat de către Asociaţia NAGUAL în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, Palatul Copiilor „Adrian Băran”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii.
 • Cupa Bancarilor la Fotbal - 2010

  Asociaţia NAGUAL, în parteneriat cu Primăria Slatina, a organizat prima ediţie judeţeană a evenimentului sportiv cu scop caritabil „Cupa bancarilor la fotbal”.
 • VESI - Volunteering in Europe and Social Inclusion

  Proiect international care promoveaza voluntariatul in vederea incluziunii sociale a copiilor cu dizabilitati
 • O noua sansa

  Asociatia NAGUAL desfasoara incepand cu luna decembrie 2010 proiectul "A new chance" - O noua sansa. Acesta are în vedere una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea românească şi anume incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.
 • Centru educativ multifuncţional

  Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie pentru copiii cu CES în vederea prevenirii eşecului şi abandonului şcolar prin înfiinţarea unui centru educativ multifuncţional.
 • Dezvoltarea inteligenţei emoţionale prin educaţie raţional-emotivă şi comportamentală

  Asociaţia Nagual îşi propune să ajute elevii în a-şi îmbunătăţi abilităţile de gândire critică şi, implicit, de a-şi optimiza sentimentul de autoeficacitate care îi ajută în stabilirea traseului lor vocaţional. La toate acestea, se adaugă utilitatea profilactic-curativă pe care educaţia emoţională o are într-o societate ce necesită atitudine morală.
 • Eveniment caritabil "Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte"

  În data de 12 decembrie 2009 a avut loc prima ediţie a evenimentului caritabil anual „Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte” organizat de către Asociaţia NAGUAL. Acesta s-a desfăşurat în incinta hotelului Zytto din Slatina.
 • Inaugurare Centru de Zi

  În februarie 2009 a fost inaugurat primul Centru de Zi destinat evaluării şi intervenţiei la copiii cu elemente de spectru autist si tuluburare hiperchinetică.
 • Demarare campanie strangere de fonduri

  Prin această campanie se doreşte colectarea sumei necesare pentru a începe lucrările de amenjare a spaţiilor prevăzute pentru activităţile cu beneficiarii asociaţiei, pentru creşterea vizibilităţii organizaţiei şi pentru informare.
 • Abandonul şcolar, combătut cu bani europeni

  În cadrul proiectului „Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”, derulat de ISJ Olt în parteneriat cu Asociaţia Nagual, CJ Olt şi Casa Corpului Didactic, 80 de cadre didactice sunt pregătite pentru a acţiona împotriva abandonului şcolar.
 • Se aprind luminile albastre la Slatina, pentru copiii cu autism

  Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului nu trece neobservată la Slatina. Pe1 şi 2 aprilie, Asociaţia Nagual organizează o serie de evenimente pentru copiii cu autism.
 • Prefectura Olt, iluminată în albastru pentru copiii cu autism

  Week-end-ul acesta, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului - 2 aprilie, Asociaţia Nagual va organiza o serie de evenimente menite să construiască o punte între autism şi normalitate.
 • Poveşti, prăjituri magice şi licitaţie publică de brazi în faţa Prefecturii

  Asociaţia Nagual a organizat, ieri, o licitaţie de brazi între orele 17.00 şi 19.00 pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului Olt, urmată de o şezătoare cu poveşti şi prăjituri magice la Biblioteca Judeţeană Olt, în care au fost implicate Şcoala nr. 3 şi toate liceele din Slatina.
 • Slatina: Tudor Gheorghe canta gratis pentru copiii autisti

  Tudor Gheorghe, vedetele de televiziune Răzvan şi Dani şi ansamblul folcloric Doina Oltului au acceptat invitaţia Asociaţiei Nagual din Slatina şi vor veni gratis la spectacolul caritabil „Natura ne aseamănă, sufletul ne deosebeşte”.
 • „Nagual“ întinde mâna persoanelor cu probleme de sănătate mintală

  „Până acum nu am vorbit de asociaţia noastră pentru că am vrut mai întâi să arătăm că ne-am apucat de lucru şi cât de serioasă este munca noastră"
Susţine proiectul Nagual
Statut Asociatia NAGUAL

Asociatia NAGUAL este o organizatie independenta, nonprofit, apolitica, fara scop lucrativ sau patrimonial, constituita in scopul schimbarii opticii societatii si pacientului asupra conceptului de boala mintala.

STATUT

Asociaţia NAGUAL

 

 

CAPITOLUL I
  Denumire, sediu, durată

 

            Art. 1. - Asociaţia NAGUAL este o asociaţie înfiinţată conform prevederilor art. 1,  din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată prin Legea nr. 246/2005.

            Art. 2. – Asociaţia NAGUAL se constituie ca asociaţie în vederea asigurării de servicii complementare în domeniul sănătăţii mintale.

            Art. 3. – Asociaţia are sediul în Slatina, strada Primăverii, bloc FA23B, scara D, etaj 2, apartament 11, judeţul Olt.

            Art. 4. - Durata pentru care se constituie Asociaţia este nelimitată.

 

CAPITOLUL II
  Scop, atribuţii, obligaţii

 

            Art. 5. – Asociaţia NAGUAL este o organizaţie independentă, nonprofit, apolitică, fără scop lucrativ sau patrimonial, constituită în scopul schimbării opticii societăţii şi pacientului asupra conceptului de boală mintală.

            Art. 6. – Asociaţia NAGUAL are ca principale obiective:

   a) optimizarea şi reechilibrarea comportamentală, afectivă şi cognitivă a persoanelor cu diferite tulburări psihice;

   b) asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală;

   c) devoltarea serviciilor complementare în vederea reducerii spitalizărilor de lungă durată în spitalele de psihiatrie, combaterea marginalizării, minimizarea stresului şi contribuirea la integrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală;

   d) promovarea parteneriatului şi cooperării cu autorităţile publice şi alte instituţii guvernamentale şi neguvernamentale pentru dezvoltarea unei structuri de asistenţă comunitară eficientă.

            Art. 7. Căile de realizare a scopului şi obiectivelor Asociaţiei NAGUAL:

 • asigurarea unui serviciu prompt de informaţii în domeniul sănătăţii mintale;
 • acordarea de consultanţă juridică gratuită privind protecţia şi drepturile bolnavilor;
 • implementarea de măsuri de resocializare a pacienţilor rămaşi fără familie; măsuri de reinserţie socială şi profesională a pacienţilor;
 • intervenţii psihosociale prin educaţie, învăţământ, orientare şcolară şi profesională, redobândirea sensului vieţii;
 • consiliere privind managementul bolii psihice;
 • grupuri de auto-suport pentru beneficiari şi lucrători;
 • desfăşurarea de activităţi de zi recreative, creative, lucrative şi terapeutice cu persoanele cu probleme în domeniul sănătăţii mintale;
 • crearea unui serviciu de informare şi suport destinat pacienţilor din spitalele psihiatrice din ţară;
 • informarea şi instruirea specifică a membrilor familiilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală;
 • realizarea de ateliere creative;
 • tipărirea de publicaţii cu caracter informaţional, educaţional, cultural, care să faciliteze relaţiile pacient-societate şi a pacienţilor între ei;
 • organizarea de întruniri, colocvii şi schimburi de experienţă cu parteneri din ţară şi din străinătate;
 • colaborarea cu autorităţile publice locale pentru :
  • acordarea de facilităţi la impozitele şi taxele locale şi pentru acordarea de reduceri sau gratuităţi pe mijloacele de transport în comun ;
  • elaborarea actelor  normative care interesează persoanele cu probleme de sănătate mintală, cu consultarea  asociaţiei;
  •  implementarea de proiecte sociale comune prin accesarea fondurilor externe;
  • aplicarea reglementărilor ce cad în sarcina autorităţilor locale pentru rezolvarea problemelor persoanelor cu probleme de sănătate mintală;
  • stabilirea de strategii locale menite să asigure realizarea scopului Asociaţiei;
 • aderarea la federaţii naţionale;
 • formularea de opinii sau iniţiative care să asigure promovarea scopului şi obiectivelor asociaţiei;
 • organizarea şi administrarea, în interesul pacienţilor de  cluburi, biblioteci;
 • alte căi legale, stabilite de adunarea generală, care vin în sprijinul membrilor asociaţiei.  

   CAPITOLUL III
  Componenţă

 

            Art. 8. -  Asociaţia NAGUAL este constituită din membri de drept, membri susţinători şi membri de onoare.

 1. membri de drept – cetăţeni români care doresc să slujească scopului asociaţiei şi care îşi asumă obligaţiile prevăzute în statut; organizaţii academice; instituţii interesate în promovarea intereselor asociaţiei;
 2. membri susţinători – ofertanţi din ţară şi din străinătate care colaborează la asociaţie ca sponsori;
 3. membri de onoare  – persoane numite, care au adus servicii deosebite asociaţiei.

            Art. 9. - Membrii Asociaţiei NAGUAL au, în principal, următoarele drepturi:

 1. să participe şi să voteze în adunările generale;
 2. să aleagă şi să fie aleşi în structurile de conducere ale Asociaţiei NAGUAL;
 3. să participe la activităţile Asociaţiei NAGUAL să îşi exprime opinia în mod direct sau prin reprezentanţi în legătură cu activitatea desfăşurată de Asociaţia NAGUAL;
 4. să fie sprijiniţi pentru a beneficia, cu prioritate, de activităţile de documentare din domeniu;
 5. să beneficieze, cu prioritate şi în condiţii de tarife reduse, de serviciile cu caracter general ale Asociaţiei NAGUAL precum şi de buletinele informative sau alte materiale de informare difuzate de către aceasta pe suport electronic sau tipărit;
 6. să menţioneze calitatea de membru în relaţiile lor oficiale.

            Art. 10. - Membrii Asociaţiei NAGUAL au, în principal, următoarele obligaţii:

 1. să respecte statutul;
 2. să susţină dezvoltarea activităţii Asociaţiei NAGUAL;
 3. să susţină realizarea hotărârilor adunării generale, precum şi a obiectivelor şi activităţilor Asociaţiei NAGUAL;
 4. să promoveze şi să susţină o imagine pozitivă a Asociaţiei NAGUAL în relaţiile cu terţii;
 5. să achite cotizaţia anuală stabilită pentru membri; excepţie de la această obligaţie fac membrii de onoare, care nu plătesc cotizaţii ;
 6. să-şi aducă contribuţia prin mijloace licite  la realizarea scopului şi obiectivelor asociaţiei;
 7. să nu facă declaraţii publice care contravin hotărârilor asociaţiei sau care aduc atingere intereselor generale ale acesteia;
 8. să nu aducă prejudicii de ordin moral şi material asociaţiei;
 9. să nu trateze în mod necorespunzător înţelegerile şi convenţiile legate de scopul asociaţiei;
 10. să respecte caracterul de confidenţialitate al datelor şi informaţiilor cu privire la beneficiari;
 11. să participe în mod activ la activitatea asociaţiei.

            Art. 11. -  (1) Pot deveni membri  cetăţeni români care îndeplinesc cumulativ, următoarele condiţii:

 1. au împlinit vârsta de 18 ani;
 2. nu au săvârşit o infracţiune gravă prevăzută de legea penală şi nu se află sub incidenţa unor interdicţii legale sau statutare.

            (2) Acceptarea de membri de drept sau susţinători se face de către adunarea generală. Acceptarea poate fi refuzată fără indicarea motivelor. Acceptarea se face pe baza unei majorităţi calificate de două treimi din numărul voturilor. Acceptarea devine valabilă după ce a fost depusă contribuţia de membru.

            (3)Numirea membrilor de onoare se face la cererea Consiliului director, cu prilejul adunării generale, cu o majoritate calificată de două treimi din numărul voturilor.

            (4) Înaintea constituirii Asociaţiei NAGUAL se procedează la acceptarea provizorie a membrilor. Această apartenenţă devine valabilă după constituirea asociaţiei.

            Art. 12. – (1) Calitatea de membru se pierde în următoarele condiţii:

 1. prin dizolvarea Asociaţiei NAGUAL prin retragerea benevolă; solicitarea privind retragerea se comunică de către membru Consiliului director prin scrisoare recomandată, cu cel puţin un an înaintea adunării generale ordinare, printr-o scrisoare recomandată, deoarece toate acţiunile de promovare în care sunt cuprinşi toţi membrii asociaţiei nu pot fi modificate în termene mai scurte;
 2. prin excludere, ca urmare a încălcării statutului Asociaţiei NAGUAL; excluderea se realizează la propunerea Consiliului director.

            (2) După înştiinţarea retragerii unui membru, se plăteşte cotizaţia lunară pentru luna în curs, precum şi costurile ce se cuvin din acţiunile de promovare în curs sau planificate, la care membrul care se retrage este încă participant. 

            (3) Excluderea unui membru din asociaţie poate fi hotărâtă de adunarea generală cu o majoritate de două treimi din numărul voturilor, pentru încălcări grosolane ale obligaţiilor de membru. Obligaţia plăţii cotizaţiei pentru luna în curs, rămâne în continuare valabilă.  În acelaşi mod poate fi retrasă şi calitatea de membru de onoare.

            Art. 13. – (1)  Suspendarea calităţii de membru poate fi hotărâtă de adunarea generală, atunci când membrul, deşi atenţionat de trei ori, nu a plătit cotizaţia lunară.

            (2) Apartenenţa rămâne valabilă, dar fără drepturile şi obligaţiile unui membru. Acestea pot fi recâştigate prin hotărârea adunării generale, dacă membrul în cauză şi-a achitat cotizaţia de membru.

            (3) Pentru aceste hotărâri este necesară, de asemenea, o majoritate de două treimi din numărul voturilor.

 

   CAPITOLUL IV
  Organizare

 

            Art. 14. – Organele Asociaţiei NAGUAL sunt următoarele:

 1. Adunarea Generală;
 2. Consiliul Director;
 3. Cenzorul/Cenzorii.

            Art. 15. - (1) Adunarea generală este alcătuită din: membrii de drept, care beneficiază de drept de vot, membri de onoare şi membri susţinători, care participă cu rol consultativ.

            (2) Adunarea generală se reuneşte o dată pe an în sesiune ordinară şi în sesiuni extraordinare, ori de câte ori este necesar.

            (3) Adunarea generală se convoacă de către preşedintele asociaţiei sau la solicitarea a cel puţin jumătate din numărul membrilor Consiliului Director, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei stabilite pentru reuniune în cazul adunării generale ordinare şi 5 zile în cazul adunării generale extraordinare.

            (4) Adunarea generală se consideră statutară în condiţiile prezenţei a cel puţin jumătate plus unul din numărul membrilor. Dacă se impune o a doua convocare, adunarea generală se consideră statutară, indiferent de numărul membrilor prezenţi.

            (5) Adunarea generală ia hotărâri cu majoritatea simplă de voturi a membrilor prezenţi. Un membru are dreptul la un singur vot.

            (6) Aprobarea statutului şi modificarea acestuia se realizează cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor prezenţi.

            Art. 16. - Adunarea generală are următoarele competenţe:

 1. aprobă statutul şi modificările acestuia;
 2. aprobă politicile, obiectivele şi strategia Asociaţiei NAGUAL;
 3. aprobă admiterea şi excluderea membrilor;
 4. aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli;
 5. aprobă raportul anual al consiliului director şi bilanţul exerciţiului financiar închis;
 6. aprobă regulamentul de funcţionare a Consiliului Director ;
 7. ia hotărâri referitoare la patrimoniul Asociaţiei NAGUAL;
 8. aprobă valoarea taxei de înregistrare a membrilor şi a cotizaţiei anuale;
 9. alege/revocă membrii Consiliului Director;
 10. alege/revocă cenzorul;
 11. aprobă tarifele percepute de către Asociaţia NAGUAL pentru serviciile sale;
 12. hotărăşte dizolvarea şi lichidarea Asociaţiei NAGUAL precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rămase după lichidare.

            Art. 17. Consiliul Director  este structura organizatorică ce asigură punerea în executare a hotărârilor Adunării generale.

            Art. 18. - (1) Consiliul Director  este format din maximum 3 membri, din care, 2 persoane din rândul membrilor de drept şi o persoană din afara asociaţiei.  

            (2) Consiliul Director este condus de preşedintele Asociaţiei NAGUAL, care are şi calitatea de membru al Consiliului.

            Art. 19. Consiliul Director are, în principal, următoarele atribuţii:

 1. prezintă adunării generale raportul de activitate pe perioada anterioară;
 2. executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, situaţiile financiare anuale ;
 3. încheie acte juridice în numele şi pe seama Asociaţiei NAGUAL;
 4. propune politicile, strategiile şi obiectivele Asociaţiei NAGUAL;
 5. decide în legătură cu reclamaţiile înaintate Consiliului Director;
 6. propune bugetul de venituri şi cheltuieli al Asociaţiei NAGUAL;
 7. aprobă regulamentul de organizare şi funcţionare şi regulamentul de ordine interioară pentru structura executivă a Asociaţiei NAGUAL, precum şi organigrama acesteia;
 8. propune adunării generale admiterea de noi membri;
 9. propune adunării generale excluderea membrilor consiliului director şi/sau a membrilor Asociaţiei NAGUAL, după caz ;
 10. numeşte un purtător de cuvânt al Asociaţiei;
 11. orice alte atribuţii prevăzute în lege sau în statut.

            Art. 20. Consiliul Director se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea preşedintelui Asociaţiei NAGUAL sau a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi titulari.

            Art. 21. - (1) Consiliul Director se consideră statutar întrunit în condiţiile prezenţei şi reprezentării a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi.

            (2) Hotărârile Consiliului Director se consideră valabile în condiţiile adoptării lor cu majoritatea simplă de voturi a membrilor prezenţi. În caz de egalitate a voturilor hotărârile se adoptă în baza votului preşedintelui Asociaţiei NAGUAL;

            Art. 22. –  Preşedintele este ales pe un mandat de 4 ani, din rândul Consiliului Director, cu dreptul de a fi reales.

            Art. 23. - Preşedintele Asociaţiei NAGUAL are următoarele atribuţii principale:

 1. asigură conducerea Consiliului Director în calitate de preşedinte al acestuia;
 2. reprezintă Asociaţia NAGUAL în relaţiile cu organismele, autorităţile şi instituţiile publice din municipiul Slatina, judeţul Olt, România şi din străinătate;
 3. reprezintă Asociaţia NAGUAL în relaţiile cu organizaţiile naţionale, europene, regionale şi internaţionale de profil.

            Art. 24. – (1) Controlul financiar intern al Asociaţiei se asigură de către Cenzor sau de către Comisia de cenzori dacă asociaţia depăşeşte numărul de 100 de membri..

            (2) Unul din cenzori trebuie să   aibă calitatea de expert contabil.

            Art. 25. -   În realizarea competenţei sale Cenzorul sau Comisia de cenzori:

 1. verifică modul în care este administrat patrimoniul Asociaţiei NAGUAL;
 2. întocmeşte rapoarte şi le prezintă adunării generale;
 3. poate participa la şedinţele Consiliului Director fără drept de vot;
 4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în statut sau stabilite de adunarea generală.

            Art. 26. Pentru realizarea activităţilor şi îndeplinirea obiectivelor, în cadrul Asociaţiei NAGUAL, se pot constitui grupuri de lucru pe programe sau acţiuni.

 

CAPITOLUL V

Veniturile Asociaţiei NAGUAL

 

            Art. 27 - Veniturile Asociaţiei NAGUAL pot proveni din:

 1. taxele de înregistrare, contizaţia lunară stabilite de Adunarea Generală;
 2. veniturile obţinute de AsociaţiaNAGUAL prin prestarea de servicii;
 3. cesiuni, donaţii, contribuţii şi sponsorizări; 
 4. venituri obţinute de la bugetul de stat sau bugetele locale, în condiţiile legii;
 5. alte venituri permise de lege.

            Art. 28. - Pentru serviciile prestate de către Asociaţia NAGUAL aceasta stabileşte şi încasează tarife.

            Art. 29. - Veniturile Asociaţiei NAGUAL sunt destinate exclusiv realizării scopului şi obiectului său de activitate.

            Art. 30. – Asociaţia NAGUAL poate înfiinţa societăţi comerciale. Dividendele obţinute din activităţile acestor societăţi comerciale, dacă nu se reinvestesc în aceleaşi societăţi comerciale, se folosesc în mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociaţiei.

            Art. 31. –  Asociaţia poate desfăşura orice alte activităţi economice directe, dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu scopul său principal.

 

CAPITOLUL VI

Dizolvarea Asociaţiei NAGUAL

 

            Art. 32. -   Asociaţia NAGUAL se dizolvă:

 1. de drept;
 2. prin hotărârea judecătoriei sau a tribunalului, după caz;
 3. prin hotărârea adunării generale.

            Art. 33. - (1) Asociaţia NAGUAL se dizolvă de drept prin:

 1. realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
 2. imposibilitatea constituirii adunării generale sau a constituirii Consiliului Director în conformitate cu statutul Asociaţiei NAGUAL dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, Consiliul Director trebuia constituit;
 3. reducerea numărului de asociaţi sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.

            (2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul Asociaţiei NAGUAL la cererea oricărei persoane interesate.

            Art. 34. - (1) Asociaţia NAGUAL se dizolvă, prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate:

 1. când scopul sau activitatea Asociaţiei NAGUAL a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;
 2. când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
 3. când Asociaţia NAGUAL urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
 4. când asociaţia a devenit insolvabilă;
 5. în cazul prevăzut la art. 14 din O.G. nr. 26/2000.

       (2) Instanţa competentă   să hotărască dizolvarea este judecătoria în circumscripţia căreia Asociaţia NAGUAL îşi are sediul.

            Art. 35. - Asociaţia NAGUAL se poate dizolva şi prin hotărârea adunării generale. În termen de 15 zile de la data şedinţei de dizolvare, procesul-verbal, în formă autentică, se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul, pentru a fi înscris în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

            Art. 36. – Lichidatorii vor fi numiţi în condiţiile legii.

            Art. 37. – În caz de dizolvare a Asociaţiei NAGUAL bunurile acesteia vor   fi transmise către asociaţi sau către către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător stabilite prin hotărârea Adunării Generale de dizolvare.

           

CAPITOLUL VII

Dispoziţii tranzitorii şi finale

 

            Art. 38. – Asociaţia NAGUAL este persoană juridică română cu sigiliu, ştampilă, legitimaţii, insingne, emblemă şi drapel proprii, bucurându-se de toate drepturile ce decurg din această calitate şi având toate obligaţiile prevăzute de legile în vigoare cu privire la persoanele juridice cu statut non-profit.

            Art. 39. – Asociaţia NAGUAL se poate afilia la reţele, uniuni sau federaţii ale organizaţiilor neguvernamentale internaţionale, cu condiţia ca principiile şi scopurile acestora să fie similare cu ale Asociaţiei. Deciziile în acest sens se iau de către Copnsiliul Director cu o majoritate de două treimi, urmând să fie confirmate de către Adunarea Generală cu majoritatea simplă de voturi a membrilor prezenţi.

            Art. 40. –  Litigiile interne ale Asociaţiei care depăşesc competenţa Consiliului Director, vor fi rezolvate pe cale judecătorească.


 

Alegeti alta limba:
Cumpara din magazinul nostru:
 
asociatianagual.ro pe Facebook
© Copyright Asociaţia Nagual. Ne puteţi contact aici
Powered by ciokix API