• Anunt angajare ianuarie 2017

Asociatia NAGUAL anunta scoaterea la concurs a 2 posturi: 1 psiholog si 1 fundraiser

Cat de bine iti cunosti copilul?

Programul „Cat de bine iti cunosti copilul?” demarat la nivelul județului Olt este prima initiativa care urmarește atat implementarea unor proceduri cu rol de preventie in sfera sanatatii mintale cat si de detectie timpurie a unor disfunctionalitati de natura psihologica.

Programul „Cât de bine îți cunoști copilul?” demarat la nivelul județului Olt este prima inițiativă care urmărește atât implementarea unor proceduri cu rol de prevenţie în sfera sănătăţii mintale cât și de detecție timpurie a unor disfuncționalități de natură psihologică.

Scopul programului:

Dezvoltarea potențialului adaptativ al copilului prin eficientizarea și optimizarea resurselor interne și corelarea acestora cu standardele cognitive, afective și comportamentale de funcționalitate, specifice vârstei și nivelului de instruire.

Obiective specifice:

1. Identificarea nivelelor de dezvoltare cognitivă, afectivă și comportamentală a copiilor și a eventualelor disfuncționalități psihologice, manifeste sau latente, apărute în cadrul procesului de creștere.
  2. Implementarea unor proceduri cu rol de prevenție:

a) informarea părinților cu privire la unele tulburări de natură psihologică;

b) consiliere psihologică și educațională;

c) evaluare psihologică longitudinală.

Beneficiari:

1. Direcți: 360 copii pe an cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.
  2. Indirecți: 360 părinți.

Programul va consta în realizarea unor evaluări psihologice transversale (investigare a caracteristicilor unui individ la un moment dat) şi longitudinale (investigare a caracteristicilor unui individ pe o perioadă mai lungă de timp, în vederea analizării evoluţiei acestuia) la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani. În funcţie de particularităţile copilului şi categoria de vârstă, evaluarea se va face în 3 – 6 şedinţe. Timpul de testare la copiii cu vârsta între 3 și 5 ani va fi de aproximativ 6 ore (1 oră pe zi), iar la copiii cu vârsta între 6 și 12 ani va fi de aproximativ 8 ore (2 ore pe zi).

În cadrul evaluării psihologice, în funcție de nivelul de dezvoltare a copilului, sunt folosite următoarele teste:

1. Testul familiei;
  2. Testul arborelui;
  3. Matricile progresive Raven Color;
  4. Bateria NEPSY;
  5. Scala de dezvoltare Carolina.

Punctual, se urmăreşte:

• Evaluarea funcţiilor neuropsihologice: atenţie şi funcţii executive, memorie şi învăţare, limbaj, funcţionare senzorio-motorie, procesare vizuo-spaţială;
  • Evaluarea inteligenţei generale (stabilirea coeficientului de inteligenţă – QI);
  • Diagnoza profilului normal sau atipic de dezvoltare neuropsihologică;
  • Evaluarea conduitei emoţional-afective;
  • Evaluarea caracteristicilor de personalitate.

Pentru programări în vederea evaluării psihologice ne puteți contacta:

1. La sediul din Bld. A.I.Cuza nr.28, bl. CAM 4, sc. B, et. 7, interfon 38 C;
  2. Telefonic la: 0349 / 419.189 ; 0763 / 635.984;
  3. Email: office@asociatianagual.ro (în email se transmite obligatoriu un nr. de telefon).

Ce câștigi prin evaluarea timpurie a copilului?

1.  Îți formezi o părere obiectivă cu privire la reacțiile copilului și nu mai ești influențat de părerea subiectivă și “avizată” a unora din membrii familiei care pot interpreta în mod eronat că anumite comportamente sunt normale sau anormale.
  2. Reușești să descoperi lumea copilului, cum percepe el mediul și persoanele din jur.
  3. Îți dai seama de rolul și poziția pe care a ai în viața copilului, cum rezonezi afectiv cu el.
  4. Identifici din timp dacă copilul tău are probleme de dezvoltare psihoemoțională și factorii care le favorizează, mențin și declanșează.
  5. Îți dai seama ce puncte tari și puncte slabe are copilul tău, ce abilități deține, ce îi place să facă, palierele care sunt mai puțin dezvoltate și asupra cărora trebuie intervenit.
  6. Poți orienta copilul mai bine în activitățile educative, în funcție de abilitățile înnăscute și dobândite.
  7. Prin evaluarea psihologică pe o durată de timp mai îndelungată (longitudinală 7 – 10 ani), poți monitoriza evoluția copilului și identifica eventualele “derapaje” afective și comportamentale (autism, ADHD, tulburări de conduită, dificultăți de adaptare etc.).