• Slatina 650/”Gala Laureaţilor – Gala Superlativelor”: Cei mai buni dintre cei buni

Reprezentantii municipalitatii au acordat diplome de merit mai multor persoane si institutii pentru activitati remarcabile in viata comunitatii.
  • Dincolo de aparențe

Finantare nerambursabilă în sumă de 18.900 ron din partea Metropolitan Life cu sprijinul United Way România

Asociatia NAGUAL beneficiaza de o finantare nerambursabila de 90 000 ron de la bugetul local al Municipiului Slatina pentru proiectul „Autismul vorbeste, e timpul sa asculti!”

• Anunt angajare septembrie 2018

Asociatia NAGUAL anunta scoaterea la concurs a unui post de psiholog

Evaluare psihologica

Ce câștigi prin evaluarea timpurie a copilului?

1. Îți formezi o părere obiectivă cu privire la anumite comportamente ale copilului și nu mai ești influențat de părerea subiectivă și “avizată” a unora din membrii familiei care pot interpreta în mod eronat că anumite comportamente sunt normale sau anormale.
        2. Reușești să descoperi lumea copilului, cum percepe el mediul și persoanele din jur.
        3. Îți dai seama de rolul și poziția pe care a ai în viața copilului, cum rezonezi afectiv cu el.
      4. Identifici din timp dacă copilul tău are probleme de dezvoltare psihoemoțională și factorii care le favorizează, mențin și declanșează.
       5. Îți dai seama ce puncte tari și puncte slabe are copilul tău, ce abilități deține, ce îi place să facă, palierele care sunt mai puțin dezvoltate și asupra cărora trebuie intervenit.
        6. Poți orienta copilul mai bine în activitățile educative, în funcție de abilitățile înnăscute și dobândite.
       7. Prin evaluarea psihologică pe o durată de timp mai îndelungată (longitudinală 7 – 10 ani), poți monitoriza evoluția copilului și identifica eventualele “derapaje” afective și comportamentale (autism, ADHD, tulburări de conduită, depresii, idei sau impulsuri suicidare, dificultăți de adaptare etc.).

Ce teste folosim?

Portage este un test de evaluare a nivelului de dezvoltare a copiilor mici (cu vârste de până la 6 ani) care poate fi de ajutor în două mari direcții:

a) ne oferă un reper asupra stadiului global la care ar trebui să se afle copilul la o anumită vârstă și unde anume este copilul în mod real la momentul evaluării (vârsta cronologică / vârsta mentală);

b) evaluarea efectivă a copilului ne poate oferi o imagine destul de exactă asupra zonelor pe care copilul nu le acoperă și unde acesta are nevoie de ajutor (ex. socializare, limbaj, autoservire, cognitiv, motor).

Graficul de dezvoltare Carolina are ca obiectiv urmărirea longitudinală a copilului pentru evaluarea dezvoltării acestuia și a pregătirii lui pentru următoarele trepte de învățământ. Evaluarea se bazează pe observarea unor indicatori comportamentali foarte fini în cinci domenii: competențe sociale, cognitive, de comunicare, motorii fine și motorii brute. Rezultatul evaluării determină evitarea etichetării copiilor, deoarece acesta nu este exprimat sub formă de scoruri sau calificative. Este un instrument de lucru care punctează competențele copiilor ce ar trebui să fie dobândite până la sfârșitul unei anumite perioade de vârstă.

Nepsy este o baterie de evaluare neuropsihologică completă, adaptată şi validată pe populaţia românească. Conţine 27 de teste neuropsihologice, create special pentru copii, pe baza cercetărilor actuale pentru grupul de vârstă 3-12 ani. NEPSY permite:

• Evaluarea atenţiei şi funcţii executive, memorie şi învăţare, limbaj, funcţionare senzorio-motorie, procesare vizuo-spaţială.
  • Diagnoza profilului normal sau atipic de dezvoltare neuropsihologică a copilului.
  • Fundamentarea ştiinţifică a intervenţiei remediale precoce;
  • Analiza longitudinală a dezvoltării neuropsihologice a copilului.

Wisc IV este un test de inteligență pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani,  generează un scor IQ, care reprezintă abilitatea intelectuală generală a unui copil. Poate fi folosit pentru a arăta discrepanțe între inteligența unui copil și performanțele sale la școală. Într-un mediu clinic, dizabilitățile de învățare pot fi diagnosticate prin compararea scorurilor de inteligență cu cele de la un test de realizare. Poate fi folosit ca parte a unei baterii de evaluare pentru a identifica înzestrarea intelectuală, dificultățile de învățare și punctele cognitive puternice sau slabe.

Connors 3 este produsul a 40 de ani de cercetări în psihopatologia copilului și adolescentului. Este o metodă minuţioasă, centrată pe evaluarea tulburărilor de deficit de atenţie și de hiperactivitate (ADHD, Attention - Deficit/Hyperactivity Disorder) și a problemelor și dezechilibrelor frecvent asociate (agresivitate, dificultăţi de învăţare, anxietate, depresie), în rândul copiilor și adolescenţilor. Oferă o evaluare amplă a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, luând în considerare atât condiţiile sociale, cât și pe cele școlare și de acasă ale acestora (relaţiile cu familia, cu persoanele de aceeași vârstă și funcţionarea executivă). Este nepreţuit pentru luarea deciziilor în diagnosticul clinic și pentru stabilirea eligibilităţii educaţionale, pentru planificarea și monitorizarea intervenţiilor, într-un context de cercetare și în scop de screening.

ADOS (Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului) este recunoscut la nivel internațional, drept Golden Standard (standard de aur) pentru evaluarea autismului. Este o evaluare semi-structurată care poate fi utilizată pentru a evalua aproape orice persoană suspectată că ar avea autism, de la copii care nu vorbesc deloc la adulți care sunt fluenți verbal. ADOS are la bază operaționalizarea criteriilor diagnostice pentru autism și pentru tulburări pervazive de dezvoltare din DSM-IV/ICD-10. Cuprinde diverse activități care permit observarea comportamentelor sociale și de comunicare asociate cu diagnosticul de tulburare generalizată de dezvoltare. Aceste activități asigură situații standard importante care pot fi întâlnite în sfera cotidiană și pot fi reproduse astfel în practica diagnostică.

ABAS II oferă o evaluare comprehensivă, bazată pe norme culese cu grijă, a abilităților adaptative ale persoanelor. Acest instrument are o arie largă de utilitate, aplicându-se de la nou-născuți și până la vârsta de 89 de ani; poate fi folosit pentru:

• a evalua deprinderile adaptative ale unei persoane, cât și capacitatea acesteia de a trăi independent.
  • diagnosticarea și clasificarea anumitor dizabilități sau tulburări (întârzieri de dezvoltare, traume craniene, autism, ADHD, tulburări de ȋnvăţare şi comportament, insuficienţă senzorială, insuficienţă motorie, demențe etc.).
  • identificarea punctelor tari și a limitelor.
  • a ajuta la documentarea și monitorizarea progresului.

Aşa cum sunt măsurate de ABAS-II, deprinderile adaptative sunt definite ca: acele abilităţi practice de zi cu zi care sunt necesare pentru ca persoana să funcţioneze şi să corespundă cerinţelor mediului înconjurător, incluzând aici şi capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar şi interacţiunea cu alţi oameni.

Scenotestul este una dintre cele mai captivante metode proiective de evaluare psihologică pentru copii și adolescenți. Față de modurile clasice de stabilire a diagnosticului evolutiv (teste de dezvoltare, de personalitate sau de stabilire a IQ-ului), Scenotestul oferă o modalitate inovativă de administrare (jocul) și o serie de avantaje implicite. Este un test de construcție proiectivă, elaborat pentru a clarifica și a defini dificultățile și problemele neconștientizate sau trecute cu vederea de persoana evaluată. Realizează o diagnoza prin joc, tocmai pentru că jocul permite persoanei să creeze cu ajutorul suportului testului (cele 16 păpuși și multele materiale aflate la dispoziție), un microcosmos corespondent al lumii reale. La acest nivel, psihologul va putea surprinde caracteristicile structurii relaționale, interacțiunile de natură conflictuală și modalitățile naturale de comunicare și exprimare. Datorită selecției pe considerente psihanalitice a materialului de joc, Scenotestul are un caracter simbolic, putând exprima alături de realitate și temerile și dorințele subiectului.

Sistem de Evaluare Clinică (SEC) prin modul în care a fost elaborat, reprezintă astăzi unul dintre cele mai avansate – the state of the art – sisteme de psihodiagnostic şi evaluare clinică validate ştiinţific adresate adulţilor, copiilor sau adolescenţilor. SEC cuprinde:

• probe psihologice (5 scale clinice) care evaluează tabloul clinic, focalizate pe cele mai importante componente ale acestuia: distresul, tabloul de tip depresiv şi de tip anxios. Unele scale (ex. PDA, SRGS) evaluează şi aspectele care ţin de starea de sănătate (ex. emoţii pozitive, emoţii funcţionale negative etc), lucru ignorat în majoritatea sistemelor de evaluare clinică existente. Toate aceste probe psihologice au calităţi psihometrice foarte bune, acoperă cea mai mare şi relevantă parte din tulburările clinice şi starea de sănătate.
  • probe psihologice (15 scale clinice) care evaluează mecanismele etiopatogenetice/de sanogeneză asociate tablourilor clinice (din DSM)/stării de sănătate. Această asociere a fost stabilită după analizele comprehensive ale literaturii de specialitate (ex. Cochrane Review, Pubmed, PsycInfo), ceea ce îi conferă o validitate ştiinţifică remarcabilă. Ele se clasifică în probe psihologice care vizează:
  1. mecanisme etiopatogenetice generale (12 scale clinice), cu rol de vulnerabilitate generală (ex. scheme cognitive, cogniţii iraţionale etc).
  2. mecanisme etiopatogenetice specifice (3 scale clinice), implicate în tulburări specifice (gânduri automate etc).

Chestionar de evaluare a copingului cognitiv-emoțional (CERQ) este un chestionar multidimensional, construit pentru a identifica strategiile de coping cognitiv-emoțional, pe care o persoană le folosește după ce a trăit anumite evenimente sau situații negative. În comparație cu alte chestionare de coping, care nu fac o distincție explicită între gândurile unei persoane și activitatea sa reală, CERQ se referă în mod exclusiv la gândurile pe care le re o persoană după ce a trăit o experiență negativă. Chestionarul CERQ măsoară frecvența utilizării anumitor strategii, prin intermediul a 9 scale de evaluare:

1. Auto-culpabilizare
  2. Acceptare